Βουτιά στον χρόνο κάναμε το Σάββατο το βράδυ με την βοήθεια πολλών ανθρώπων του μπάσκετ που βρέθηκαν στην Κεφαλλονιά, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σκουντή «Είμαστε πια Πρωταθλητές» που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο.
Μια βουτιά που μας πήγε τριάντα χρόνια και κάτι μήνες πίσω, όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά έκαναν το θαύμα απέναντι στην πανίσχυρη τότε μπασκετικά Σοβιετική Ένωση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Πολλοί και σημαντικοί ήταν οι καλεσμένοι που έδωσαν το παρόν και μίλησαν όχι μόνο για το βιβλίο του Βασίλη Σκουντή, αλλά και για το μπάσκετ γενικότερα. Δυστυχώς, ο κόσμος της Κεφαλονιάς και δη ο μπασκετικός, είχε άλλες δουλειές να κάνει εκείνη την ώρα και αν αφαιρέσουμε φωτεινές εξαιρέσεις στο Δημοτικό Θέατρο δεν μαζεύτηκαν παραπάνω από 100 άτομα, όχι αν θέλετε για τον Βασίλη Σκουντή, αλλά για έναν από τους πρωταγωνιστές εκείνου του θαύματος του Ιουνίου του 1987, τον Λιβέρη Ανδρίτσο. «Δεν το περιμέναμε, δεν το είχαμε στο πλάνο μας όταν ξεκινούσε το τουρνουά», είπε ο Λιβέρης στην ομιλία του και συνέχισε: «Πρώτος μας στόχος ήταν είσοδος στην οκτάδα και μετά αν ερχόταν και τα ημιτελικά θα μιλούσαμε για υπέρβαση. Κερδίζοντας την Γιουγκοσλαβία στους ομίλους και χάνοντας στις λεπτομέρειες από την Σοβιετική Ένωση αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κάτι καλό θα μπορούσαμε να κάνουμε σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ. Το καταφέραμε γιατί λειτουργήσαμε ως ομάδα. Η Ελλάδα πάντα είχε καλούς παίκτες πριν από εμάς, ίσως και καλύτερους και φυσικά ήρθαν μετά από εμάς καλοί παίκτες». Μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του Κεφαλληνιακού, Αντώνης Κουταβάς, οι δύο προπονητές του πάνελ, Τάκης Καλαντζής και Σάκης Δέλλιος και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες προπονητές του μπάσκετ και πρόεδρος του ΣΠΑΚΕ, Μιχάλης Κυρίτσης. Όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα τόσο για τον ίδιο τον Βασίλη Σκουντή όπως και για το βιβλίο του.
Η… φιτιλιά του Βαλεριάνου και οι Πανελλήνιες εξετάσεις
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς όμως ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας, που μας ανέφερε κάποιες από τις στιγμές που έζησε τότε ως νεαρός ρεπόρτερ παρέα με τους αθλητές. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Φίλιππο Συρίγο και φυσικά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Λιβέρη Ανδρίτσο, που έβαλε εκείνες τις δύο βολές λίγο πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα όταν η μπάλα έκαιγε και ισοφάρισε οδηγώντας το ματς στην παράταση. «Τότε τα έζησα, σήμερα τα διηγούμαι», ήταν η ατάκα του. Πρόσθεσε ότι το βιβλίο κατάφερε να το γράψει μέσα σε μόλις τρία Σαββατοκύριακα, ενώ δεν ξέχασε και τον εκδότη που του έβαλε τη… φιτιλιά για αυτό το εγχείρημα, τον συμπατριώτη μας, Διονύση Βαλεριάνο της Ελληνοεκδοτικής. Κλείνοντας είπε πως το 1987 σημάδεψε ανεξίτηλα όσο κανένα άλλο γεγονός τους Έλληνες και δήλωσε ευτυχής που το έζησε και μετά από 30 χρόνια να το διηγείται, χαρακτηρίζοντας το ως ένα σημαδιακό γεγονός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αλλά και τους παρευρισκομένους για την παρουσία και την «ζεστή» Κεφαλλονίτικη φιλοξενία τους. Αφού ανέφερε αρκετά στοιχεία για το βιβλίο στο τέλος δέχθηκε ερωτήσεις από θεατές, που τον ρωτούσαν για κάποιες λεπτομέρειες, αγωνιστικές και μη εκείνων των ημερών. Η πολύ όμορφη βραδιά έκλεισε στο Θέατρο με τον Βασίλη Σκουντή να υπογράφει σε βιβλία που αγόρασαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος του efimeridakefalonia.gr, Ξενοφώντας Ευαγγελάτος, που ήταν ιδιαίτερα εύστοχος στους προλόγους του για τον κάθε καλεσμένο, ενώ διηγήθηκε και μια προσωπική του εμπειρία εκείνων των ημέρων, αφού έγραφε Πανελλήνιες εξετάσεις. Τον Δήμο Κεφαλλονιάς εκπροσώπησε ο Νίκος Ανουσάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχήθηκε τα καλύτερα για το βιβλίο του Βασίλη Σκουντή.
Ρεπορτάζ Ελένη Ευαγγελάτου
πηγή:http://efimeridakefalonia.gr