Πέταρ Πέτροβιτς: Έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην Πάτρα μετά από μια δεκαετία-Αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

0
2079
Πέταρ Πέτροβιτς: Έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην Πάτρα μετά από μια δεκαετία-Αποκλειστική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης!

Ο Πέταρ Πέτροβιτς ήρθε στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 2013 μετά από την συνομιλία του Βλάντο Πέτροβιτς με τον κ. Γιάννη Φραγκοπαναγιώτη,  για λογαριασμό του Απόλλωνα και κυριολεκτικά έχει στεριώσει, κάνοντας πέρασμα από τον Έσπερο ΑΟΠΑ, τον Προμηθέα, πάλι τον Απόλλωνα και πλέον στην Ένωση Γλαύκος-Έσπερος ως τεχνικός Διευθυντής των ακαδημιών. Έχει βοηθήσει σχεδόν όλα τα ταλέντα του πατραϊκού μπάσκετ, που αγωνίζονται αυτή την περίοδο στις Εθνικές κατηγορίες και έχει βοηθήσει και επαγγελματίες αθλητές, βελτιώνοντας αισθητά την απόδοση τους. Στο νέο ξεκίνημα της Ένωσης Γλαύκου-Εσπέρου έχει πάρει τα «κλειδιά» από τους διοικούντες για την παραγωγή παικτών, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή αν και τελειώνει μόλις ο πρώτος χρόνος, μιας και η κατάκτησης της δεύτερης θέσης του εφηβικού, της τρίτης θέσης του παιδικού και η πανηγυρική άνοδος στην Α1 ΕΣΚΑΗ της θυγατρικής ομάδας των Νέων Γλαύκου φανερώνουν ότι άξιζε να τον εμπιστευθούν. Διαβάστε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Πέταρ από το ξεκίνημα του ως αθλητής έως σήμερα.

 

 • Πέταρ, καταρχάς συγχαρητήρια για την φετινή χρονιά. Πες μας με λίγα λόγια που οφείλονται οι φετινές επιτυχίες της Ένωσης Γλαύκος-Έσπερος στην πρώτη χρονιά λειτουργίας της;

Δεν είναι η προτεραιότητα μας να έρθουν τόσο γρήγορα οι διακρίσεις, δεν υπάρχει καμία πίεση για αυτό, αλλά σίγουρα μας ικανοποιεί που τα παιδιά δούλεψαν, ακολούθησαν το πλάνο και κατάφεραν να φέρουν αυτές τις επιτυχίες. Πιστεύω στο πλάνο μας, βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά νομίζω αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο θα έρθουν και περισσότερες επιτυχίες.

 • Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας το καλοκαίρι;

 

Το καλοκαίρι με προσέγγισε ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Κώστας Μαρλαφέκας, όπου μου πρότεινε να είναι ο Διευθυντής των Ακαδημιών του νεοσύστατου Συλλόγου και εγώ αποδέχτηκα αμέσως, μιας και θεωρώ ότι ταυτίζονται οι απόψεις μας στον χώρο που υπηρετώ, από τα χρόνια που έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Φτιάξαμε το πλάνο από την αρχή με την διοίκηση, τα βάλαμε όλα στο τραπέζι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αρχικά είχαμε σαν σκέψη να δημιουργήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, που αυτό σημαίνει: όλοι στον Σύλλογο να γνωρίζουν ό ρόλος που του έχει ανατεθεί, από την διοίκηση να είναι όλοι στην ώρα τους τακτοποιημένοι και να προβάλλει όμορφα την δουλεία που παράγουμε, να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις και εμείς από την πλευρά μας οι προπονητές να βρισκόμαστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να έχουμε εικόνα για όλα τα αγωνιστικά τμήματα της ομάδας.

 • Για την σωτηρία της ανδρικής ομάδας με μόλις μια προσθήκη

Στο ξεκίνημα είχαμε πολύ νεανική ομάδα, οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονταν για πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική, εκτός από τους  Γιάγκος Κρέμιτς, Φώτης Αγγελόπουλος και Φίλιππος Ροκανάς. Πιστεύαμε σε αυτά τα παιδιά όλοι στον οργανισμό και φυσικά περισσότερο ο προπονητής τους Σπύρος Γκοργκόλης. Στον πρώτο γύρο πηγαίναμε εξαιρετικά και ήμασταν όλοι έκπληκτοι με αυτό, για αυτό και δεν προχωρήσαμε σε κάποια προσθήκη, που ίσως χρειαζόταν, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και παραμείναμε στην κατηγορία με αυτό το σύνολο.

 • Έχεις διακρίνει νέα ταλέντα που αν ακολουθήσουν το προπονητικό σου πλάνο, θα μπορέσουν αφενός να βοηθήσουν την ομάδα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και αφετέρου να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και να μπορούν στο μέλλον να στελεχώσουν ρόστερ ομάδων μεγαλύτερων κατηγοριών;

Έχουμε κάποια παιδιά που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνει κάποια ξεχωριστή αναφορά σε αυτά. Από το εφηβικό ήδη προωθήθηκαν τρία παιδιά(Βασίλης Μήτταρης-Ορφέας Νίκας- Στάθης Ανδρέας) στην πρώτη ομάδα και μην ξεχνάμε ότι ο Διονύσης Ρουμελιώτης ενσωματώθηκε εδώ και τέσσερις μήνες με το ανδρικό μας τμήμα, έχοντας ήδη λίγες συμμετοχές στην Εθνική κατηγορία. Ο Διονύσης ακολουθά πιστά τους προπονητές τους και μας έχει κάνει να τον εμπιστευόμαστε και να περιμένουμε την εξέλιξη του.

 • Τι μπορείς να εγγυηθείς στα παιδιά που θέλουν να μάθουν τα «μυστικά» του μπάσκετ;

Δεν μπορώ να εγγυηθώ κάτι σε γενικό πλαίσιο, από την θέληση και την αφοσίωση των παιδιών εξαρτάται πόσο μπορώ να τους προσφέρω. Εγώ έχω την ικανότητα να βοηθήσω και να εξελίξω τα ταλαντούχα παιδία, μιας και υπήρξα αθλητής και μου είναι εύκολο να συνεργαστώ μαζί τους, αλλά πάντα εξαρτάται από την επιθυμία τους και τον χαρακτήρα τους.

 • Τι σε έκανε να ξεκινήσεις να παίζεις μπάσκετ; Πες μας λίγο από ποιους προπονητές που είχες πήρες πολύτιμα στοιχεία, ώστε να παίξεις σε υψηλό επίπεδο και να εξελιχθείς σε αυτό τον χώρο;

Στον αθλητισμό  είμαι από μικρός λόγω της οικογένειας μου. Πέντε χρονών ήμουν κολυμβητής, αλλά πάντα το μυαλό μου ήταν στον χώρο του μπάσκετ. Είχα τεράστιο ενδιαφέρον για το άθλημα, λόγω των πολλών Γιουγκοσλάβων αθλητών(Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Μίρκο Μιλίσεβιτς) εκείνης της εποχής και πολλών ομάδων(Ερυθρός Αστέρας,Πάρτιζαν, Γιουγκοπλάστικα, Τσιμπόνα) που πρωταγωνιστούσαν στην Ευρώπη. Όταν ήμουν 11 χρονών είδε η μητέρα μου στην εφημερίδα, το ανοιχτό κάλεσμα του Ερυθρού Αστέρα για την επάνδρωση των ακαδημιών του στα ανοικτά γήπεδα του Βελιγραδίου, μου το πρότεινε, το αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά και από τότε έως και σήμερα ασχολούμαι με πάθος με το άθλημα. Πρώτος μου προπονητής ήταν ο Πρέντραγκ Μπατνιάρεβιτς που με βοήθησε πολύ στο να καταλάβω ότι κάθε προπόνηση είναι χρήσιμη για την εξέλιξη ενός αθλητή, μου δημιούργησε την επιθυμία να αναζητώ την βελτίωση μου.

 • Ποια πατρινά ταλέντα έχεις δουλέψει, ποια νομίζεις ότι έχουν εξελιχθεί και ποια έχουν καθυστερήσει να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους;

Στα δέκα  χρόνια  που είμαι στην Πάτρα, έχω δουλέψει με πολλούς παίκτες. Μερικοί από αυτούς είναι ο Τάτταρης, Κασπίρης, Μπαζίνας Περικλής, Μπαζίνας Νάσος, Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος, Δημήτρης Στάνκοβιτς, Βασίλης Μπαρδάκας, Παναγιώτης Βύρλας, Νίκος Τσιακμάς, Λευτέρης Μαντζούκας, Περικλής Κουρουπάκης, Χρήστος Καφέζας, Γιώργος Νεόφυτος, Άγγελος Λάγιος, Νίκος Πλώτας, Νίκος Βασιλείου, Νίκος Σοιλεματζίδης κ.α.) Θεωρώ ότι όλα αυτά τα παιδιά έχουν πάρει κάτι από εμένα και εύχομαι τα καλύτερα για όλους.

 • Πες μας δυο λόγια για τον κοινό μας φίλο Βλάντο Πέτροβιτς, σχετικά με το πέρασμά του από τον Απόλλωνα και τον Προμηθέα και αποκάλυψε μας μια συνήθεια του, όσο ήταν επαγγελματίας αθλητής.

Κατά την άποψη μου ήταν μια πρόκληση για τον φίλο μου τον Βλάντο, να έρθει σε εκείνη την χρονική συγκυρία στην Πάτρα για λογαριασμό του Απόλλωνα, άλλωστε από την επίτευξη του στόχου της ανόδου και την παραμονή του στην ομάδα, αποδείχθηκε ότι ήταν ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές. Στην συνέχεια είχε μια εξαιρετική προσέγγιση από τον Προμηθέα, όπου τον βοήθησε να ανέβει αρχικά στην Α2 και μετά έβαλε το λιθαράκι του στα πλέι οφ να ανέβει στα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ. Παρότι ήλθε σε μεγάλη ηλικία και οι δύο ομάδες έχουν να θυμούνται ότι πάντα στο τέλος της προπόνησης θα έπρεπε να ευστοχήσει σε εκατό τρίποντα για να αποσυρθεί στα αποδυτήρια, κάτι που είναι διδακτικό για τα νέα παιδιά, για το πως συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες αθλητές.

 

 

Κάνε ένα σύντομο σχόλιο για την παρουσία του Απόλλων Carna και του Προμηθέα στην Basket League.

Είναι πολύ καλό για την Πάτρα που έχει δύο ομάδες στην Basket League, μια ομάδα με Ιστορία όπως είναι ο Απόλλων Carna και μια νέα ομάδα που συνεχώς της αρέσει να προσπαθεί να  βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα και παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι καλό για τους αθλητές να βλέπουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

 • Πες μας λίγο την άποψη σου, σχετικά με το Φάιναλ φορ της  Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ μέχρι τώρα στην διοργάνωση. Η Μονακό έχει έναν φίλο μου προπονητή, τον Σάσα Ομπράντοβιτς, που διατηρούμε επικοινωνία και επειδή γνωρίζω το πώς δουλεύει, η Μονακό είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα με το ρόστερ που έχει στην διάθεση της, αλλά σε αυτό το επίπεδο θεωρώ ότι τα παιχνίδια είναι 50% και για τους. Όλες οι ομάδες είναι εξαιρετικές σε πολλά πράγματα, για αυτό δεν θεωρώ ότι υπάρχει φαβορί σε αυτό το φάιναλ φορ. Επειδή είμαι και Ερυθρός Αστέρας εύχομαι να το πάρει ο Ολυμπιακός γιατί πραγματικά εμφανίζεται σε πολύ καλό επίπεδο  αμυντικά και επιθετικά .

 • Τι πράγμα θεωρείς εφικτό και θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το μπάσκετ στις μικρές ηλικίες;

Θεωρώ ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα τουρνουά σε ανοιχτά γήπεδα. Με λύπη μου βλέπω ότι όλα τα ανοιχτά γήπεδα στις γειτονιές  πλέον να είναι άδεια στην πόλη, ενώ  στο Βελιγράδι είναι παράδοση να παίζουν στα ανοιχτά γήπεδα και εγώ όταν ήμουν νέος έπαιζα τα καλοκαίρια μέχρι αργά το βράδυ.

 • Είναι από επιλογή σου να βρίσκεσαι στην παραγωγική διαδικασία και στην βελτίωση αθλητών;

Μου προτάθηκε αυτό το πόστο όπως σας είπα, προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε αυτό και δεν μπαίνω σε σκέψεις για το αν κάνω κάτι διαφορετικό στο μέλλον.

 • Έχεις βιώσει πολλούς ανήλικους αθλητές να έχουν μάνατζερ. Ποια είναι η άποψη σου σχετικά με αυτό; Τι θα συμβούλευες τους κηδεμόνες των παιδιών;

Αθλητές και γονείς δεν πρέπει να σκέφτονται καθόλου να έχουν μάνατζερ, γιατί δεν μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε για τους αθλητές. Στους ατζέντηδες αρέσει μόνο να λένε όσα ακούγονται εύηχα στους αθλητές και τους γονείς και έχουν την ικανότητα να τους πείθουν, ανεξαρτήτως της πραγματικότητας. Νεαροί αθλητές και γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον ίδιο τον αθλητή, άμα δουλεύει καλά και σωστά όλα θα πάρουν τον σωστό δρόμο. Δυστυχώς οι ατζέντηδες δημιουργούν προσδοκίες και φέρνουν τα ανάποδα αποτελέσματα μπερδεύοντας τους αθλητές.

 • Έχεις αισίως δέκα χρόνια στην Πάτρα, πες μας τι σου αρέσει περισσότερο στην κουλτούρα μας και τι σου προκαλεί αρνητική εντύπωση.

Μου αρέσει ιδιαίτερα στην κουλτούρα σας ότι είστε πολύ συναισθηματικοί στην χαρά και στην λύπη, κάτι που ισχύει και στην πατρίδα μου. Το περίεργο είναι ότι όλα θα γίνουν αύριο, αλλά τελικά μπορεί να γίνουν και μεθαύριο… (χαχαχα)

 • Ελλάδα και Σερβία έχουν κοινή θρησκεία, ποιες άλλες ομοιότητες βλέπεις σε έντονο βαθμό;

Εκτός από την θρησκεία και την εύκολη εναλλαγή συναισθημάτων, νομίζω ότι έχουμε ακόμα ομοιότητες στο φαγητό, μουσική, φύση, θάλασσα κ.α.

 • Ανεξαρτήτως αν ένα παιδί έχει ταλέντο, τι πιστεύεις κερδίζει με την πλήρη ενσωμάτωση του σε μια ομάδα μπάσκετ;

Ομάδα είναι “χημεία”, μερικές φορές η «χημεία» κερδίζει και την ποιότητα. Το σημαντικό δεν είναι μόνο να έχεις ποιότητα, αλλά πολλές φορές το πιο σημαντικό να έχεις “χημεία”.

 • Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες καλύπτονται από την εν ενεργεία σου συνεργασία με την Ένωση Γλαύκος-Έσπερος;

Ξεκινήσαμε ένα καινούριο πλάνο που όπως σας είπα είναι τετραετές. Την πρώτη χρονιά όλα πάνε υπέροχα. Στόχος δικός μου και όλων είναι συνεχώς να βελτιώνουμε το πλάνο και να το κάνουμε καλύτερο. Πραγματικά αυτό με γεμίζει και θέλω να αφοσιωθώ σε αυτό.

Πέταρ Πέτροβιτς: Έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην Πάτρα μετά από μια δεκαετία-Αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /www/wwwroot/westbasket.gr/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 997
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001402312{main}( ).../index.php:0
20.0002404056require( '/www/wwwroot/westbasket.gr/wp-blog-header.php ).../index.php:17
31.710890563712require_once( '/www/wwwroot/westbasket.gr/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
41.712990691672include( '/www/wwwroot/westbasket.gr/wp-content/themes/Newspaper/single.php ).../template-loader.php:106
51.861294353168locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $load_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
61.861294353424load_template( $_template_file = '/www/wwwroot/westbasket.gr/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php', $load_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:725
71.861394365192require_once( '/www/wwwroot/westbasket.gr/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php ).../template.php:790
81.873894555480td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
91.874094578440td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:955
101.903694847424td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here